Програма за аудиција - Ударни инструменти и тимпани 1. Аудицијата се спроведува во две етапи. Во секоја етапа кандидатот свири пиеса или еден став од циклично дело, по избор. 2. Во секоја етапа, кандидатот свири шест делници од зададените дела...

Врз основа на Законот за култура и врз основа на член 12 и член 21 од Статутот на НУ Македонска филхармонија, Управниот одбор на седницата одржана на 22.01.2020 година ја донесе следната:   О Д Л У К А     1. Се усвојува  изменување и дополнување на Програмата за полагање на аудиција за ударни инструменти и тимпани...

Врз основа на член 77-a, 77-в од Законот за култура („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12, 23/13, 187/13, 44/14, 61/15, 154/15, 39/16, 11/18 и 11/18), член 22 и член 23 од Законот за работните односи („Службен весник на Република Македонија“ бр...

ПРОТОКОЛ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА КОНЦЕРТИ ВО КОНЦЕРТНИТЕ САЛИ НА ФИЛХАРМОНИЈА НА РСМ Со овој протокол се одредува наичинот на организација на концертите во двете концертни сали на Филхармонија. Протоколот е поделен на три дела: • Пред почеток на концерт • За време на концерт • По завршување на концертот Овој протокол важи само за време на ПАНДЕМИЈАТА СО ВИРУСОТ КОВИД-19 и додека траат прeпораките и ограничувањата на соодветните надлежни органи...

По повеќе од две децении, Филхармонија конечно ангажира шеф-диригент. Од оваа концертна сезона, почитуваниот маестро Габриел Бебешелеа од Романија, кој ќе го води и утрешниот концерт со кој Филхармонија ја стартува програмата под наслов „Звук на два метри“, почнува да раководи со оркестарот во нова улога која долго се очекуваше...

Новата сезона на Филхармонија почнува в четврток (20 часот) со концерт симболично насловен „Музика на два метри“ на кој ќе прозвучи антологиското дело за два гласа и оркестар „Песни за земјата“ од Густав Малер...

По пауза од неколку месеци, Филхармонија почнува со реализација на своите редовни концерти. Првиот концерт под наслов „Звук на два метри“ со кој ќе стартува новата сезона 2020/2021, ќе се реализира овој четврток (3 септември) со почеток во 20 часот, а на програмата е ремек-делото за два гласа и оркестар - „Песни за земјата“ од врвниот Густав Малер...

Почитувани, Филхармонија ги информира сите оние што купиле онлајн билети за концертите „Диши љубов“ (15 март) и „Педесет нијанси црно“ (Шерон Ковач, 2 април), дека средствата ќе им бидат рефундирани деновиве по електронски пат...

Почитувани, Во согласност со препораката на Владата на Република Северна Македонија за неодржување јавни настани, Филхармонија ги одложува сите концерти предвидени за месец март.  За продолжување на текот на концертите кои се на програмата на Филхармонија, институцијата дополнително ќе ја информира јавноста...